Jeg har adskillige gange oplevet klienter komme til mig med smerter i kroppen, som ingen hidtil har kunnet hjælpe dem af med. Smerter, som mange må lære at leve med, fordi de ikke aner, at der er nogle der kan hjælpe dem. I mange tilfælde er der imidlertid håb. Stort håb! Måske fra en vinkel du ikke lige kender til?
Den første gang
Da jeg var halvvejs igennem ManuVisions uddannelse til kropsterapeut var jeg så heldig at opleve, hvor effektiv smertebehandling kropsterapien kan være. i min egen klinik og med mine egne relativt uerfarne hænder, .
Sara kom til mig med så stærke smerter i underlivet, at hun havde svært ved at sove om natten og selvsagt også ved at fungere om dagen.
Da hun kom til mig var hun både på smertestillende NSAID og morfin for nogenlunde at kunne klare sig igennem dagen og natten. En virkelig stærk cocktail af medicin, som kroppen har svært ved at tolerere ret længe.
“Efter anden behandling stoppede hun med at tage smertestillende, fordi smerterne var så meget mindre”
Lægen siger der ikke er meget at gøre
Hun var blevet grundigt undersøgt hos lægen, var blevet scannet og havde været til fysioterapi da hun kom til mig. Beskeden fra undersøgelserne var, at der ikke var noget at se og derfor heller ikke meget at gøre, andet end at tage smertestillende.
Så langt så godt. Nu vidste hun det ikke var decideret farligt det der gjorde ondt i hendes underliv. Men hvad skulle hun stille op, når kroppen ikke længere kunne tåle den medicin hun tog for at klare smerterne?
Hun var heldigvis ikke lige til at slå ud af kurs og ville ikke sætte sin lid til smertestillende medicin, så hun tog chancen og skrev til mig, om jeg kunne hjælpe hende.
Jeg tilbød at kigge på hende. Der gik meget kort tid før jeg kunne konstatere, at smerterne med stor sandsynlighed skyldtes de kraftige spændinger hun havde i musklerne i underlivet og maven.
Igennem arbejdet med at løsne op for muskelspændingerne blev det hurtigt tydeligt, at her var en kvinde, der virkelig var vant til at presse sig selv hårdt og tilmed også blive behandlet hårdt af andre.
Når grænserne sættes med kroppen gør det ondt
Inden for kropsterapien er det velkendt at formår du ikke at sætte grænser for dig selv med dine ord og handlinger, så bliver kroppen hård for at ”holde på” de følelser og udbrud du ikke vil vise andre.
Arbejdet med at løsne op for spændingerne var derfor dels fysisk behandling af musklerne og dermed en sansning af, hvad det gør ved kroppen, når vi ikke siger fra og dels en samtale omkring, det at sætte grænser for sig selv.
Da jeg arbejdede med spændet i maven spurgte jeg Sara, om der var nogen, der havde gjort noget ved hende hun ikke kunne lide. Hun kiggede overrasket på mig og jeg kunne se, at spørgsmålet vækkede et minde til live.
Idet hun mærkede sammenhængen imellem de spænd hun havde i maven og de tidligere oplevelser hun havde haft, hvor det ikke havde været muligt for hende at sætte de grænser hun havde lyst til, begyndte spændingerne at slippe sit tag i hende.
Kroppen spænder op for at passe på os
Det er min forståelse, at nogle spændinger i vores krop hjælper med at holde en reaktion tilbage, som på et tidpunkt har været for farlig eller umulig at slippe løs. Det er som om logikken på det tidspunkt, hvor spændingen opstod har været, at hvis jeg ikke holder det her tilbage så sker der noget endnu mere slemt. Kroppen holder så på denne reaktion ved at bibeholde spændet og “skjuler det” således for bevidstheden for at passe på os.
Igennem de kropsterapeutiske behandlinger kan forbindelsen imellem spændet og den oprindelige reaktion genskabes bevidst eller ubevidst, og spændet kan dermed slippe, fordi det ikke længere behøver “holde noget skjult for os“.
Da hun kom igen til anden behandling fortalte hun mig, at smerterne havde aftaget noget og at hun derfor var gået ned i dosis af den smertestillende medicin.
Efter anden behandling stoppede hun med at tage smertestillende, fordi smerterne var så meget mindre. Og efter tredje behandling havde hun det så godt at hun ikke behøvede flere behandlinger.
Siden hende har jeg haft adskillige klienter med forskellige typer af smerter i kroppen og jeg bliver igen og igen glædeligt mindet om, hvor stor en hjælp kropsterapien er for dem.
Hvordan virker det?
Forskeren i mig vil så gerne vide, præcis, hvad det er der virker. Jeg er vant til at undersøge mekanismer for, hvordan noget i kroppen præcis virker i et laboratorie.
I denne sammenhæng må jeg imidlertid slå mig til tåls med, at kroppen er et MEGET komplekst system og at der endnu ikke findes videnskabelige metoder, der helt kan beskrive, hvorfor smerter opstår og, hvad der gør at de går væk.
Det jeg ved er, at en smerte et sted i kroppen ofte hænger sammen med spændinger flere andre steder i kroppen, som vi ikke umiddelbart forbinder med smerten.
Ser vi rent mekanisk på det, giver det for mig mening, at en spænding i anklen, der gør at vi går lidt skævt, kan forplante sig op igennem kroppen og gøre, at vi med tiden også får ondt i ryggen eller skulderen. Fuldstændig ligesom, hvis der er skævheder i et fundament til et højhus, så vil det før eller siden forplante sig op ad i konstruktionen.
Det jeg også ved er, at det vi går og tænker og føler i høj grad påvirker spændingerne i vores krop. Tænk bare på, hvor ondt du kan få i maven, når du skal noget du er nervøs for. Det er spændinger, der opstår pga dine tanker og følelser om det forestående.
Kroppen er en port til underbevidstheden
Begrænsende tankemønstre vi har igennem livet sætter sig i kroppen som spændinger og kan med tiden skabe stærke smerter. Når smerten opstår har vi som regel haft tankemønstret i så lang tid, at vi ikke forbinder smerten med den hændelse, der oprindeligt satte det hele i gang.
Der, hvor det bliver virkelig interessant for mig er, når arbejdet med spændinger i kroppen går ind og påvirker de tankemønstre vi har. Jeg oplever, at når spænd i kroppen slipper, så kan gamle overbevisninger om noget vi ikke tør, eller ikke føler vi har lov til, forsvinde som dug for solen. Det går med andre ord begge veje.
Min oplevelse er at arbejdet med kroppen er et arbejde med underbevidstheden. Det er med andre ord ikke altid sådan, at arbejdet med et spænd direkte udløser en tanke om, hvorfor spændet sidder der.
Nogle gange kan der komme minder op når et spænd bearbejdes, som man måske ikke har tænkt på i lang tid eller som man ikke anede man kunne “huske”. Det kan give store indsigter i, hvorfor vi har de “regler” for os selv vi har. Men det sker langt fra altid. Ofte slipper en spænding og et tankemønster helt uden vi oplever sammenhængen.
Jeg er overbevist om, at denne sammenhæng imellem fysiske spændinger, smerter og tankemønstre er en stor del af hemmeligheden bag, hvorfor kropsterapi er så effektivt mod det man ellers vil kalde kroniske smerter.
Jeg er overbevist om, at denne sammenhæng imellem fysiske spændinger,, smerter og tankemønstre er en stor del af hemmeligheden bag, hvorfor kropsterapi er så effektivt mod det man ellers vil kalde kroniske smerter
Hvad med dig?
Hvad mærker du af spændinger og fornemmelser i din krop?
Har du smerter, som du ikke kan “komme af med”?
Har du lyst til at prøve behandlingen på egen krop? Så kan du booke en tid her.
Hvis du har spørgsmål eller er nysgerrig på, hvordan jeg kan hjælpe dig er du også altid velkommen til at skrive til xenia@kropsvenlig.dk
Jeg bliver altid glad for at høre fra dig 🙂
Hej René.
Tak for din besked! Det lyder virkelig ikke rart!
Jeg behandler i Frederikssund og på Frederiksberg.
I forhold til at svare på dine øvrige spørgsmål vil jeg rigtig gerne tale med dig. Må jeg ringe dig op på et tidspunkt vi aftaler? Fx på mandag den 17. august kl 10.30? Hvis du er med på den, så send gerne en sms til mig på 29648016 med et ok, så ringer jeg dig op på mandag. Kan du ikke på mandag, så kan vi naturligvis finde en anden tid. Samtalen koster dig naturligvis ikke noget.
De bedste hilsner, Xenia