Gør det ondt? – I hovedet, skuldrene, ryggen, livet?

Hvad fortæller smerten?

Smerter er noget vi alle kender til. Nogle gange kommer det som følge af vi er stødt ind i noget eller på anden måde er kommet til skade og så er det som regel let nok at forstå det gør ondt og vi har også en tro på det holder op igen, når skaden er helet, hvilket det oftest også gør. Smerter kan imidlertid opstå uden der er nogen synlig form for skade og uden vi kan sige, hvad der var årsagen til smerten begyndte.

Kigger vi dybere ind med scanninger, røntgen osv. kan der i nogle tilfælde findes en forandring, som vi giver skylden for smerten, men i rigtig mange tilfælde er der ikke noget at se. Ingen makroskopisk grund til smerten. Dette tolkes af nogle, som om smerten er psykisk betinget.

Min erfaring er, at der er en grund til smerten. I langt de fleste tilfælde jeg har oplevet er der muskler i kroppen der er så spændte, at det giver endog voldsomme smerter. Ofte med mange følger som dårlig nattesøvn, irritabilitet og i det hele taget nedsat livskvalitet.

Jeg oplever kroppen som talerør for det, der sker i vores liv. Kroppen begynder at ”brokke sig” når vi lever et liv vi ikke gider og fylder vores tanker og handlinger med ”Jeg skulle også få…..” ”Jeg burde….”, eller når vi ikke får sagt til og fra til de ting vi har lyst og ikke lyst til. Lever vi sådan længe er min erfaring, at det kan føre til stærke smerter i kroppen.

Er det så hovedet eller kroppen den er gal med?

Egentlig mener jeg ikke vi kan adskille hovedet fra kroppen. Hovedet er en del af kroppen og videnskaben finder flere og flere beviser på, at sansninger fra kroppen er med til at skabe vores humør og vores beslutninger. Fx har man fundet ud af at den mad vi spiser påvirker sensorer i tarmen, der direkte sender signaler til hjernen, der så resulterer i en følelse eller mavefornemmelse om man vil, ja endda depression og triste tanker1. Man kan således sige at tarmen direkte påvirker vores tanker og dermed beslutninger. Det har også vist sig, at den måde vores kropsholdning er på påvirker vores humør.

Måske har du hørt, at hvis du stiller dig med armene over hovedet som et stort X i to minutter, så føler du dig efterfølgende stærkere og får en mere selvsikker udstråling og giver dermed et bedre indtryk til fx et jobinterview eller en præsentation. Power pose kaldes det (check på youtube2). Jeg har prøvet det og må sige det virker! Eller prøv at trække skuldrene frem og falde let forover i ryggen og lad hovedet hænge, hvordan får du det så? Det jeg gerne vil illustrere med disse eksempler er, at måden vi holder vores krop på påvirker vores humør. Vores kropsholdning er styret af de spænd vi har i vores muskler, fascier og bindevæv, der igen påvirker vores humør. Dvs. hvis du har en krop med massive spændinger så er det svært (læs: umuligt) at føle sig fri og glad. Forløses disse spænd vender følelsen af liv og glæde tilbage.

Der er hjælp at hente!

Det jeg kan gøre for dig er, at jeg kan hjælpe dig med at finde frem til, hvor dine smerter eller ubehag kommer fra i kroppen, hvad der er roden til smerten og hjælpe dig med at forløse de spænd, der skaber smerten. Den forløsning giver en fantastisk fornemmelse af liv og energi og hjælper dig med at sove bedre, relatere lettere til andre og endda sige fra, der hvor du tidligere følte dig forpligtet til at slå til.

Hvad venter du på? Du booke tid her eller kontakte mig direkte på 29648016.

Jeg glæder mig til at møde dig!

Bestil tid

Referencer

1: Can microbiology affect psychiatry? A link between gut microbiota and psychiatric disorders. Psychiatr Pol, 2018, 29;52(6):1023-39

2:https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *